Budowa grilla


Grill ogrodowy
Grill ogrodowy

Pierwszą rzeczą, nad którą trzeba się. zastanowić, jest to, gdzie urządzić miejsce do grillowania.

W ustronnej, oddalonej od domu części ogrodu? Wtedy będziemy blisko natury, w otoczeniu roślin, bardziej na luzie. Musimy się. jednak liczyć z tym, że kłopotliwe będzie donoszenie żywności, napojów i tego wszystkiego, co niezbędne przy pieczeniu w terenie. Z kolei lokalizacja blisko domu, na przykład na tarasie, sprawi, ze potrzebne rzeczy będziemy mieli w zasięgu ręki, ale biesiady na świeżym powietrzu stracą piknikową oprawę. Najprzyjemniej odpoczywa się. w miejscu kameralnym, zacisznym i osłoniętym od wiatru. Można to osiągnąć, osłaniając je pnączami wspinającymi się po podporach albo malowniczymi grupami krzewów.

Dopasowany
Grill jest ważnym elementem ogrodu. Okazały i solidny przyciąga wzrok i nadaje kształt ogrodowemu wnętrzu. Dobrze zaprojektowany i wkomponowany w otoczenie dodaje mu swojskości i zdobi. Swoim stylem powinien pasować zarówno do architektury domu, jak i do pozostałych elementów wyposażenia działki. Bardzo istotny jest wybór materiałów, z których zostanie zbudowany. Mogą. to być te same, z których zrobiono nawierzchnie, taras, ogrodzenie i inne ogrodowe budowle, albo te, których użyto do wykończenia elewacji domu.

Wygodny
Równie ważne jak pieczenie jest przygotowywanie potraw. Część prac można wykonać w domu, ale niektóre muszą być zrobione na miejscu, w plenerze. Dlatego tak wygodne w obsłudze są te grille, które obok komory paleniska mają blat roboczy, a pod nim komorę na węgiel drzewny i inne potrzebne akcesoria. Wysokość, na jakiej znajduje się blat, a także ruszt z piekącymi się potrawami, standardowo wynosi około 80 cm, ale można je umieścić nieco niżej lub wyżej, dostosowując do wzrostu osoby, która najczęściej będzie pełniła funkcję szefa kuchni. Zwolennicy spotkań „siedzących" mogą zbudować grill, w którym palenisko i ruszt są 50-60 cm ponad powierzchnią gruntu. Raczej nie grilluje się samotnie, trzeba więc zadbać o to, żeby wokół paleniska znalazło się miejsce i dla kucharza, i dla gości. Najlepiej z utwardzoną nawierzchnią, na której stoją (lub na czas spotkania rozstawia się meble ogrodowe. Z uroków pieczenia w ogrodzie będziemy mogli korzystać także w czasie deszczu, jeżeli grill umieścimy pod wiatą. W wersji rozbudowanej bywa ona wyposażona w bieżącą wodę. i światło. Zanim jednak zdecydujemy się na takie inwestycje, warto sobie zadać pyta-nie czy często będziemy korzystać z tego miejsca w ogrodzie, czy tylko kilka razy w ciągu sezonu?

Trwały
Materiały do budowy grilla muszą być mrozoodporne i przeznaczone do stosowania na zewnątrz budynków, wytrzymałe na wysoką temperaturę oraz łatwe do utrzymania w czystości. Ścianki zwykle są wznoszone z cegieł klinkierowych, kamiennych ciosów lub łupków, a niekiedy z kamieni polodowcowych zwanych tez polnymi. Najlepsze są do tego granity, sjenity, porfiry i inne twarde skały. Czasami wykorzystywane są także piaskowce, jednak maja porowatą strukturę, łatwiej się brudzą chłoną wodę i szybciej niszczeją. Można temu przeciwdziałać, impregnując kamienie stosownym preparatem. Sercem grilla są ruszt i palenisko. Powinny one być trwałe i nierdzewne. Ruszt jest najczęściej ze stali kwasoodpornej albo kutej. Z takich samych materiałów wykonuje się palenisko, można je tez jednak zrobić ze zbrojonego betonu. Blat do przygotowywania potraw może być taki sam jak ścianki, ale ładnie wygląda, jeśli jest z innego materiału, na przykład w kontrastowym kolorze. Ważne, żeby nie chłonął zanieczyszczeń i łatwo go było myć. Musi tez być odporny na niekorzystny wpływ warunków atmosferycznych. Dlatego blaty z drewna lub piaskowca (najlepiej szlifowanego, bo trudniej wnika w nie brud) koniecznie trzeba zaimpregnować.

Solidny
Grill musi być osadzony na fundamencie. Zazwyczaj sięga on na głębokość około 60 cm. Można go też posadowić na płycie fundamentowej grubości około 20 cm ułożonej na 30-centy-metrowej warstwie zagęszczonego żwiru. Do murowania najlepiej jest używać gotowej zaprawy. W trakcie pracy warto na bieżąco zmywać przypadkowe placki zaprawy, bo gdy zaschną, będą trudne do usunięcia. Ruszt i szufladę. paleniska (jeśli mają być ze stali) zazwyczaj zamawia się na wymiar w zakładzie ślusarskim, ale można też kupić gotowe (są dostępne w różnych wymiarach na przykład w marketach budowlanych). Warto to zrobić jeszcze przed rozpoczęciem prac murarskich. W płycie paleniska dobrze jest zrobić kilka niewielkich otworów. Dzięki nim zwiększa się ciąg powietrza i proces spalania jest lepszy. Najlepiej, jeśli ruszt jest ruchomy, czyli można go wyjmować i umieszczać bliżej lub dalej od ognia. Ruszt zazwyczaj osadza się w szczelinie pozostawionej w spoinowaniu między cegłami tworzącymi ściankę grilla lub na wmurowanych w nią bolcach. Nie należy rozpalać ognia w grillu od razu po jego zbudowaniu. Poczekajmy dwa tygodnie, aż wyschnie zaprawa. Pierwszy ogień powinien być niewielki, by zaprawa powoli doschła i zahartowała się

Kominki ogrodowe - Grille ogrodowe